Catalog.ba

Država:
Ponedjeljak, 17. 06. 2024. Online 244 korisnika

5 savjeta pri kupnji laptopa

 

Budući da je zadnjih godina prijenosno računalo nezaobilazan uređaj studentima, ulaskom u svijet studenata sigurno razmišljate o kupnji laptopa.
 
Obzirom da se radi o prilično velikoj investiciji, zasigurno ne želite kupiti nešto što vam na kraju neće biti dovoljno kvalitetno. Zato vam dajemo savjete koje bi bilo dobro imati na umu pri kupnji laptopa.
 
 
Odabir operativnog sustava
 
Ovdje ćemo krenuti s pretpostavkom da na svom računalu želite instaliran neki od Windows operacijskih sustava. Najjednostavije rješenje je kupiti laptop s već instaliranim originalnim operacijskim sustavom Windows. No, ako vam se sviđa laptop, a nema operacijski sustav (FreeDOS) ili ima instaliran neki drugi operacijski sustav (npr. Linux), u tom slučaju je potrebno kupiti originalni operacijski sustav i instalirati ga.
Naravno, postoje i nelegalni načini, no o njima ovdje nećemo. Važno je napomenuti na neki fakulteti, pretežno tehnički, omogućuju studentima besplatne operacijske sustave i još neke programe preko Dreamsparka. Ako ste brucoš, raspitajte se daje li vaš fakultet takve mogućnosti da se ne bi dogodilo da kupite operacijski sustav pa kasnije vam ne bude potreban jer imate besplatni.
 
 
Specifikacije
 
Ovisno o tome  za kakve namjene će služiti laptop, fokusirat ćete se na određene specifikacije. Ako će vam samo služiti za lagano surfanje, Facebook, Youtube, ne treba vam ništa posebno, ali ako ste gamer, onda će vam trebati nešto jače.
 
Procesor: Najjeftiniji na tržištu su oni s AMD E Series procesorima ili Intel Pentium koje ne preporučujemo.  Smatramo da se ne bi trebali zadovoljiti ničim ispod Intel Core i3 ili AMD A Series koji će, osim surfanja, biti sposobni i za neke teže zadatke.
 
RAM: Na tržištu se danas nude laptopi s najmanje 4 GB RAM-a što je dovoljno, nemojte kupovati laptop koji ima manje. Međutim, bolji multitasking imate s više memorije, pa možete kupiti laptop s 6 ili 8 GB, sve ovisno o vašim potrebama i mogućnostima.
 
Hard disk: Vrlo jednostavno, što više – to bolje. Memorije nikad dosta. 320 GB je nekakav minimum, no preporuka je, ako možete, da uzmete barem 500 GB
 
Grafička kartica: Vaša integrirana grafička kartica će vam biti i više nego dovoljna za surfanje internetom, gledanje filmova, čak i neke prilično zahtjevne igre. No, za Zahtjevne igre će vam ipak dobro doći posebni grafički procesor. AMD ili NVidia će vam pružiti odlične grafičke performanse
 
Baterija
Veći kapacitet baterije će vam omogućiti da duže vrijeme ne budete vezani za kablove, a to zasigurno želite da bude što više. Ako se puno krećete, preporučujem da kupite laptop s većim kapacitetom baterije, čak ne bi bilo loše da kupite dodatnu bateriju. Vijek baterije, osim o kapacitetu, ovisi i o podešenoj svjetlini zaslona, kao i o zahtjevnosti i broju zadataka koje izvodite.
 
 
Cijena
 
Koliko para, toliko muzike. Danas za nekih 2000-2500 kn možete kupiti nekakav uporabljiv laptop, no velika većina njih će biti ispod onoga minimalno preporučenog u ovom članku. Dodate još parsto kuna i dobijete dobar laptop s osnovnim, ali zadovoljavajućim značajkama. No, ne očekujte čuda budući da će laptopi u ovom cjenovnom rangu vrlo vjerojatno imati lošiju bateriju, ali i dizajn.
 
Laptopi cijene do 4500 kn imaju bolji dizajn, bolju bateriju, različite dodatne značajke, bolju rezoluciju, bolji zvuk. Tu možda možete pronaći i neke s zaslonom osjetljivim na dodir.
Laptopi cijene 4500+ kn imaju odlične performanske, brz procesor, odličnu grafičku karticu. Ako će vam laptop služiti samo za surfanje, gledanje filmova i takve jednostavnije zadatke, nema potrebe da bacate novac.
 
 
Proizvođač
 
Vrlo jednostavno, vaš laptop je dobar koliko proizvođač stoji iza onoga što je napravio. Garancija je jako važan čimbenik, nemojte pristajati na ništa ispod 24 mjeseca (mislim da i zakon to propisuje). Dobra investicija je produžena garancija, ukoliko imate mogućnosti, svakako je nabavite, zlu ne trebalo.
 
Što se tiče samih proizvođača, u 2014. godini su najprodavaniji brendovi HP, Lenovo, Samsung i Acer, dok su, prema anketama koje su provodile stranice koje se bave tehnologijom, uz Apple, najbolji Lenovo i Asus.
 
Izvor: Svijet mladih
 
Pregleda: 7040   Napisano: 16.03.2015. « Povratak na prethodnu stranicu

Catalog vas pita:

Vaš omiljeni trgovački centar je!