Catalog.ba

Država:
Ponedjeljak, 15. 07. 2024. Online 112 korisnika

Nutricionističke laži zbog kojih se debljamo

 

Visokoproteinska dijeta često je bila povezivana s osteoporozom i bubrežnim oboljenjima. To je, naravno, krivo - dugoročno gledano, proteini će ojačati kosti i smanjiti krvni pritisak te simptome dijabetesa.

 
NUTRICIONISTIČKI savjeti često su vrlo korisni, no ponekad znaju biti i vrlo, vrlo pogrešni. Pogledaj neke od najgorih laži koje su obišle svijet, i tako ga učinile debljim i bolesnijim!
 
Jaja nisu dobra za tvoje zdravlje
 
Jaja su nevjerojatno hranjiva i često se nazivaju prirodnim multivitaminom. Ono što je pokrenulo laž da su jaja nezdrava jest činjenica da jaja sadrže veliku količinu kolesterola, pa se vjerovalo kako će uzrokovati srčane bolesti. Istina je da će taj kolesterol podignuti dobar, a ne štetan kolesterol u tvojoj krvi. Također, dokazano je kako će konzumiranje jaja za doručak pomoći pri mršavljenju.
 
Zasićene masti su loše
 
Desetljećima su nutricionisti govorili kako su srčane bolesti uzrokovane konzumacijom previše masti, konkretnije - zasićenih masti. No, nemaš brige - nema nikakve poveznice između zasićenih masti i srčanih oboljenja. Meso, kokosovo ulje, sir, maslac... nema nikakvog razloga za izbjegavanje ovih namirnica! 
 
Svi bi trebali jesti žitarice
 
Teorija da bi svi trebali jesti žitarice postaje sve smješnija. Iako nisu nezdrave, žitarice ne bi trebali konzumirati svi oni koji izbjegavaju gluten.
 
Puno proteina šteti kostima i bubrezima
 
Visokoproteinska dijeta često je bila povezivana s osteoporozom i bubrežnim oboljenjima. To je, naravno, krivo - dugoročno gledano, proteini će ojačati kosti i smanjiti krvni pritisak te simptome dijabetesa.
 
Hrana s malo masnoća je zdrava
 
Znaš li kakvog je okusa obična hrana iz koje su izvađene sve masti? Poput kartona! Nitko to ne želi jesti, a to znaju i proizvođači koji su dodali druge sastojke koji nadomještaju okus. Obično su to zaslađivači koji izazivaju dijabetes, srčana oboljenja, depresiju i gojaznost.
 
Trebaš jesti puno malih obroka tijekom cijelog dana
 
Nema dokaza da je konzumiranje malih jela tijekom dana bolje od manje velikih obroka. Ne jedenje s vremena na vrijeme je dobro za tebe. Povećan broj obroka povezan je s karcinomom na crijevima.
 
Ugljikohidrati bi trebali biti glavni izvor kalorija
 
Dijeta s malo masnoća i puno ugljikohidrata potpuni je promašaj i gotovo svaka druga dijeta s više masnoća i manje ugljikohidrata pokazala se uspješnijom.
 
Dijete s malo ugljikohidrata su nezdrave
 
Ovakve dijete najzdravije su, najjednostavnije i pomoću njih je najlakše izgubiti višak kilograma. 
 
Šećer je nezdrav jer sadrži "prazne" kalorije
 
Šećer ima puno štetnijih sastojaka od praznih kalorija. Konzumirajući puno šećera lako će doći do debljanja i mnogih ozbiljnih bolesti.
 
Kava je loša
 
Kava je u prošlosti imala vrlo negativnu reputaciju jer se vjerovalo kako uzrokuje mnoge bolesti. Istina je daleko od toga - kava sadrži veliku količinu antioksidansa, a istraživanja su pokazala kako ljudi koji piju kavu imaju manje šanse za razvijanje mnogih ozbiljnih bolesti.
 
Ne treba jesti meso
 
Dokazano je kako neobrađeno crveno meso ne povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Postoji vrlo slaba poveznica s tumorom, no to je uzrokovano kuhanjem, a ne samim mesom.
 
Izvor:    PREHRANA/DIJETE
Pregleda: 6226   Napisano: 06.05.2014. « Povratak na prethodnu stranicu

Catalog vas pita:

Vaš omiljeni trgovački centar je!